10:10 -sesuvy v Moravskoslezském kraji přibývají. Dopoledne se sesunul svah v Horních Bludovicích nad řekou Lučinou za čističkou odpadních vod. Půda se posunula v délce 200 metrů.

9:47 - telefonní společnost O2 nabídla lidem postiženým přírodní katastrofou  bezplatné vydání SIM karty se stejným telefonním číslem a slevy na nákup nových telefonů.

9:05 - Svah se večer sesunul i v Karviné. Sesuvy se tam po velkých deštích objevují, ten současný ale ohrožuje jeden z rodinných domů.

Čtěte také: Přehradu ohrozí jen zemětřesení či pád velkého letadla

8:46 - Sesuv půdy v Dolních Domaslavicích nemá žádnou souvislost z nedalekou Žermanickou přehradou. Pokud by uvolněná zemina spadla do přehrady, nemělo byto podle mluvčího Povodí Odry Jindřicha Vaňka na bezpečnost přehrady vliv.

8:24 - Podle informací ČT by měly sesuvy půdy dál pokračovat. Dá se jim zabránit jen těžko, preventivně výsadbou vhodných stromů, soustavou kanálků a případně zpevněním pilíři.

Video

Masivní sesuv půdy v Dolních Domaslavicích. Zdroj: TV Prima

8:22 - V Bohumíně, kde byla situaci v Moravskoslezském kraji během povodní nejvážnější, platí druhý stupeň povodňové aktivity. Pršet má minimálně. "Máme hlášeno, že na území povodí během dnešního dne spadne maximálně pět milimetrů srážek," řekl  mluvčí Povodí Odry Jindřich Vaněk.

8:04 - Hasiči odčerpávají vodu v Troubkách na Přerovsku. Čerpat budou v okolí čističky, čímž by mohla hladina vody v obci klesnout. Ve vesnici se zřejmě začne čerpat až zítra. Troubky leží u soutoku Bečvy a Moravy.

7:44 - Podle ministryně životního prostředí Rút Bízkové pro ČT zasedne v pátek ústřední povodňová komise. Jednala už v úterý. Podle ní na úrovni krajů funguje vše dobře a není potřeba větší zásahy z centra.

7:30 - Hasiči začnou během dne ve Zlínském kraji čerpat vodu z míst, kde to dosud kvůli stále zvýšeným hladinám vody nemělo smysl. Lidem také budou rozvážet vysoušeče.

7:26 - Řeka Morava v noci ve Zlínském kraji klesla na druhé povodňové stupně. Od kulminace například v Kroměříži nebo Uherském Hradišti ubyl asi metr vody

7:02 - Tři domy, kterými pohnul sesuv v Dolních Domaslavicích na Frýdecko-Místecku budou zdemolovány. Lidé si z nich vystěhovávají poslední věci.

Jeden z domů postižený sesuvem půdy

Jeden z domů postižených sesuvem půdy

FOTO: Michala Říhová, Právo

7:00 - Třetí stupeň povodňové aktivity platí už jen na třech místech. Na Moravě ve Strážnici a Lanžhotě a na Lučině v Bludovicích u Ostravy. Morava si drží setrvalý stav, Lučina klesá.

6:58 - Obyvatelé osady Bendovka v Karviné - Doly, kteří v pondělí museli opustit své domy, se ve středu večer  vrátili do svých domovů. Voda tam už opadla. Podle mluvčí karvinského magistrátu Šárky Swiderové jsou mimo své domovy  tedy už prakticky jen obyvatelé asi deseti domů na levém břehu Olše v Darkově, kde voda ještě stojí do výše až 1,5 metru. Městská policie tam hlídá i na člunu, aby zabránila případnému rabování.

6:57 - Jižní Moravě se povodně naštěstí vyhnou, řeky tam zatím větší škody nenapáchaly. Voda se z břehů vylila většinou jen mimo obydlená území.